“Úgy kell énekelni, hogy ne lehessen belém kötni” – Celeng Mária operaénekesnő az Ez igen! podcast ötödik vendége

A müncheni operahéz magyar szopránja az Ez igen! podcast legújabb vendége.

Celeng Mária a felvidéki Csábon született, egy kis faluban, ahol fiatalabb korában édesapjával hétvégente lakodalmakban énekelt, sokszor nagy kedcence, Whitney Houston dalait, mondván: mert erős hangja volt. Akkor azonban még sem a fiatal lány, aki egyébként az orvosi pályára készült, sem a családja nem sejtette, hogy Marcsi egy nap majd operaénekesnőként a Maszkati Királyi Operában, a Párizsi Garniere Operában, a milánói Scalában, a berlini Staatsoperben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a brüsszeli La Monnaie-ben, az Augsburgi Színházban vagy a Koppenhágai Operaházban fog énekelni, de valószínűleg még arra sem, hogy ugyanezt teszi a Magyar Állami Operaházban is. Amikor a megszokotthoz képest jóval korábban megkezdte énekesi tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervartóriumban, még lehet, hogy akkor sem gondolta, hogy 2023-ban a hetedik évadot fogja kezdeni a müncheni opera szopránjaként. De így lett.

A világ legjobb operaénekesnői között van, magáról mégis visszafogottan, szerényen, sőt, sokszor elégedetten beszél. “Úgy kell énekelni, hogy ne lehessen belém kötni” – mesélte Marcsi a beszélgetés során, akitől megtudtam, hogy maximalizmusa miatt nehezen alszik, sokszor még órákig forgolódik egy fellépése után azon agyalva, mit hogyan énekelhetett volna jobban, hol hibázott. De mesélt pályájáról is, középiskolai éveiról, palóc tájszólásáról, amit évekig próbált eltitkolni (sikeresen!) barátai és iskolatársai elől, arról, hogyan is lett végül operaénekesnő, miért külföldön, és miért nem itthon. Hogy miért lőnek nagyon mellé azok, akik szerint csupán szépségének köszönheti sikereit. Beszélgettünk sikerről, boldogságról, küzdelmekről, elégedettségről, de Marcsi pár tanácsot is adott azok számára, akik hasonló pályára készülnek.

Egykori évfolyamtársaként több éve figyelem Marcsi munkásságát, sikereit, életét, útját. Nem volt könnyű összehozni ezt a beszélgetést személyesen, a távolság, a koncertek és egy közbejött betegség is újratervezett mindent. Végül sikerült és mivel évek óta készülök erre a beszélgetésre, különösen hálás vagyok, hogy igent mondott és ilyen őszintén mesélt ez a fantasztikus nő a munkájáról, magáról, a mindennapjairól. Számomra nem is kérdés, hogy az adás végére ti is csak annyit tudtok mondani rá, hogy Ez igen! Hát, ha még meghallgatjátok, ahogy énekel…

No, de a beszélgetést itt tudjátok akár most azonnal is meghallgatni:

Ha tetszett a beszélgetés, kövesd be a csatornát, hogy ne maradj le a további részekről, értékeld a műsort és oszd meg másokkal is! És ha ez se elég, kövess Facebookon és/vagy Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük