“Ha felnőttként kapnánk kötelező olvasmányt, zsigerből elutasítanánk, miközben a gyerekekre ráerőltetjük” – Vass Dorottea olvasáskutató az Ez igen! podcast negyedik vendége

Vass Dorottea olvasáskutatóval beszélgettem a legújabb Ez igen! podcastban könyvekről, olvasásról, kötelező olvasmányokról, az olvasás (meg)szeretéséről.

Amikor először ajánlották az Olvasásmotiváció című könyvet nekem, aminek a szerzője egy olvasáskutató, azonnal felcsillant a szemem. Imádom a könyveket, imádok olvasni, akinek ennek a kettőnek a kombinációjából tevődik össze a munkája, máris irigylem.

Már akkor nagyon kíváncsi voltam Vass Dorotteára – no és persze a könyvére is. Aztán megtudtam, hogy Dóri, aki egyébként az ELTE oktatója is, egy saját (és egyébként zseniális) módszert fejlesztett ki gyermekek számára a célból, hogy megszeressék az olvasást.

Azóta írt egy mesekönyvet is, elindította a Szabad című podcastot és fáradhatatlanul, hihetetlen lelkesedéssel kutatja, hogyan motiválja a fiatalabb korosztály tagjait a (még több) olvasásra. Mert hogy beszéltünk ám arról is, hogy a jelen generáció tagja is olvasnak, csak máshogy. De hogyan? És mit? És aki esetleg mégse olvas annyit, hogyan szeretheti meg jobban az olvasást?

Hogy lett ő maga olvasó? Aztán olvasókutató? Mit is jelent olvasókutatónak lenni? Miért fontos minél kisebb kortól együtt olvasni a gyermekeinkkel, aztán annak ellenére, hogy ez megvan, miért veszítik el az iskolás korú gyerekeink az érdeklődést az olvasás iránt?

Az olvasás világnapja alkalmából fogadjátok szeretettel ezt a beszélgetést Vass Dorottea olvasáskutatóval, akivel mindezekről beszélgettünk:

Ha tetszett a beszélgetés, kövesd be a csatornát, hogy ne maradj le a további részekről, értékeld a műsort és oszd meg másokkal is! És ha ez se elég, kövess Facebookon és/vagy Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük