Bemutatom magamat és az oldalt!

Sok tekintetben kilógok a sorból. 24 évesen férjhez mentem, és 26 éves voltam, amikor megszületett az első gyermekem. Talán ekkor találkoztam először azokkal a bizonyos fura, rosszalló tekintetekkel. Miért házasodunk össze ennyi idősen? (A férjem ugyanis csupán 1 évvel idősebb nálam). És miért akarunk már most gyereket? A “kedvenc” kérdéseim közé tartoztak a ‘Miért nem élünk még?’ és a ‘Tervezett terhesség volt?’… De tudtam, éreztem, hogy IGEN-t kell mondanom. Mert ezt szerettem volna! Most, 30 évesen pedig büszke és boldog édesanyja vagyok immáron két gyerkőcnek is. Gondolhatjátok, a második – vagy ahogy mostanában divatos hívni: ketteske – bejelentésekor ismét jöttek azok a bizonyos tekintetek. Én viszont a világ legboldogabb embere vagyok 30 évesen, két gyerekes anyukaként!

Mindemellett nagyon fontos megemlíteni azt, hogy mindezek úgy történtek, hogy több mint 13 éve valamit mindig csinálok, valamit mindig dolgozok. Nagy szerencsém volt és van is, mert csak néhány évig kellett hostesskednem, pincérkednem, kávét főznöm. Már nagyon régóta csinálhatom azt nap, mint nap, amit legjobban szeretek: ÍRNI. És mivel ez egy olyan dolog, amit egy gyerek mellett is lehet csinálni, így szenvedélyemet, a munkámat se kellett abbahagynom kisfiam érkezése után sem. Nem is nagyon szerettem volna. Újabb dolog, amire IGEN-t mondtam: magamra, az álmaimra.

Voltak persze emiatt újabb fura, rosszalló tekintetek a játszótéren és a baráti társaságban is, sőt eleinte a családban is, hogy ugyan miért nem jó nekem a klasszikus anyuka felállás? Miért nem főzök, mosok, takarítok, gyerekezek, játszóterezek, meg alszom, amikor a gyerek is alszik, miért kell nekem azonnal felcsapni a laptopot, amint elérkezik az alvásidő? Hogy miért?? Mert szükségem van rá! Mert imádom! Mert feltölt! Mert boldoggá tesz! Ilyen baromi egyszerű.

Aztán történt, hogy nem sokkal azután, hogy visszamentem a fiam születése után másfél évvel dolgozni, az egyik kedvenc kolléganőm átküldte nekem az alábbi TED videót. Néztem és bőgtem, néztem és nevettem, néztem, és egyre inkább úgy éreztem, hogy ezt kicsit én is mondom, hogy kicsit rólam is beszél Shonda Rhimes. Arról a két dologról beszél, ami egy hozzám hasonló nő életében a legfontosabb: a gyerekeiről és a munkájáról, és ennek a kettőnek a kölcsönhatásairól. Miként teszi az egyik jobbá a másikat, és mennyire rossz, ha a mérleg nyelve elmozdul az egyik irányba és borul az egyensúly – borul minden.

Már előtte is motoszkált ennek az oldalnak a gondolata a fejemben, de ahogy később megfogalmazódott bennem: az igenanyasággal pont került az i-re.

Hogy mit jelent igenanyának lenni? Mi az oldal két fő üzenete?

  1. Az első az, hogy merj IGEN-t mondani az anyaságra. Nagyon sokan várnak és félnek. Eljött az idő? Megértem rá? Mi lesz utána? Mi lesz a munkámmal, a testemmel, a párkapcsolatommal, a szabadidőmmel, az éjszakáimmal? Jó anya leszek? Hogy fogom bírni? Lesz rá elég pénzünk? És mit csinálok majd utána? Rengeteg a kérdés, tudom. És mielőtt bátorítanálak az IGEN-re, elmondom, hogy ez bizony a legnehezebb dolog a világon! Tényleg. Ám egyben a legcsodálatosabb is. De tudod, sok milliószor csodálatosabb, mint amennyire nehéz. Szóval, ha még hezitálsz, akkor én azt mondom: merj IGEN-t mondani az anyaságra, mert ez a világon a legszebb, legtöbb kalanddal és nevetéssel járó út, amin csak elindulhatsz az életben.
  2. A második fontos üzenete és alapja az igenanyaságnak, hogy azzal, hogy IGEN-t mondasz az anyaságra, nem kell NEM-et mondani másra. Nincs vége az életednek. Nem kell lemondani az álmaidról – pontosabban a többi álmodról, hiszen a babával egy már teljesül. A gyerek után is IGEN-t fogsz tudni mondani bármire. Dolgozni akarsz majd? Nagy karriert befutni? Csináld! Csak rajtad és az ügyes időbeosztáson múlik. Le akarsz fogyni? Hajrá! Tanulni szeretnél? Szuper ötlet! Maratonokat akarsz futni? Semmi akadálya, csak szerezz be egy futó babakocsit! Vagy éppen annyira belejöttél, hogy 5 gyerekig meg se akarsz állni? Jessz! Mikor jön a következő?

Azt mondják, ha egy ajtó bezárul, valahol kinyílik helyette egy másik. Én azonban úgy gondolok az anyaságra, mint egy orkán erejű nagy szélre, ami lehengerlő erejével kinyitja az ajtót, sőt az ablakokat is és új, üde levegővel frissíti fel otthonunkat és minket is.

Úgyhogy ne zárd be az ajtót, inkább tárd ki te magad, én megpróbálok segíteni ezen az úton. Az oldalon többségében olyan nőkkel készült interjúkkal találkozhatsz majd, akik IGEN-t mondtak az anyaságra, és emellett IGEN-t mondtak magukra is. Fiatal anyák, dolgozó anyák, sok gyerekes anyák, fitt anyák, vállalkozó anyák… sok-sok nő, sok-sok anyuka, akik egytől egyig lenyűgöznek, erőt adnak, motiválnak és inspirálnak nap mint nap. Remélem, hogy neked is erőt adnak majd az írások, az interjúalanyok és talán ezeknek a történeteknek a hatására te is IGEN-t mondasz az anyaságra és/vagy magadra is! 🙂


Ha szeretnél, írj nekem bátran az igenanya@gmail.com e-mail címre!

“Bemutatom magamat és az oldalt!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Drága Rozi ! Nagyon örülök hogy megismerhettelek igaz már nem emlékszem mikor ? de azota is figyelemmel kisérem az élet utadat . Fantasztikus lány és Édes anya vagy és nagyon jó feleség .
    Remélem hogy még nagyon sokáig fogom élvezi az életed minden napjait és láthatom a gyermekeid fejlödését.
    Kivánok a továbiakhoz sok eröt egészséget és türelmet .

    Szeretettel michelpapa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük